Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

1η ομάδα εργασίας
«Προετοιμασία χώρου – κατασκηνωτικού υλικού – ελεύθερος χρόνος»


            Η προετοιμασία του χώρου της κατασκήνωσης πρέπει να γίνεται πριν ξεκινήσει η κατασκήνωση. Το καθάρισμα των φύλλων, η τακτοποίηση των σκηνών και των υπόλοιπων χώρων καλό είναι να γίνεται από ένα συνεργείο της μητρόπολης ή ακόμα και από παιδιά που πρόκειται να γίνουν στελέχη στις διάφορες περιόδους.
            Σημαντικό είναι και όλο το κατασκηνωτικό υλικό που είναι απαραίτητο για παιχνίδια, δράσεις και δημιουργική απασχόληση να είναι προκαθορισμένο και έτοιμο από πριν. Συνολικά τα στελέχη πρέπει να έχουν μεριμνήσει για τα απαραίτητα πράγματα που χρειάζονται στα διάφορα παιχνίδια και δραστηριότητες, αλλά και κάθε ομαδάρχης ατομικά να έχει φροντίσει να προμηθευτεί ό,τι χρειάζεται για την σκηνή του. Όλα αυτά πρέπει να είναι έτοιμα πριν ξεκινήσει η κατασκήνωση, ώστε να μην μένει κενός χρόνος καθόσον ο ομαδάρχης προετοιμάζεται εκείνη την ώρα ή δεν έχει κάτι να τους κάνει, με συνέπεια οι κατασκηνωτές να βαριούνται. Ατομικά παιχνίδια, επιτραπέζια παιχνίδια, βιβλία, τραγούδια, ομαδικά παιχνίδια και διάφορες κατασκευές είναι μερικές ιδέες για την απασχόληση της σκηνής σε ελεύθερη ώρα.
            Μια εξίσου ωραία ιδέα για όλη την κατασκήνωση ή και για μεσημεριανή απασχόληση για όσους δεν θέλουν να κοιμηθούν είναι οι όμιλοι. Να υπάρχουν δηλαδή μέσα στην κατασκήνωση διάφορες γωνίες όπου οι κατασκηνωτές θα απασχολούνται με κατασκευές, χορευτικά, αγιογραφία κτλ.
            Βέβαια ο ομαδάρχης πρέπει πάντα να είναι προετοιμασμένος και να έχει σκεφτεί από πριν με ποιο τρόπο θα κρατήσει σε εγρήγορση και ζωντάνια τη σκηνή του. Επειδή σχεδόν πάντα θα υπάρχει κάποιος ελεύθερος χρόνος στην κατασκήνωση, ο ομαδάρχης πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτό τον χρόνο για συζήτηση, προβληματισμό, τραγούδι, εκμάθηση κάποιας προσευχής ή κραυγής.

            Τέλος σημαντικό ρόλο παίζουν οι καινούριες δραστηριότητες, τα νέα παιχνίδια και ο αυθορμητισμός μέσα στην κατασκήνωση. Μια πολύ καλή ιδέα είναι οι εξωκατασκηνωτικές εξορμήσεις και δραστηριότητες αλλά και τα «κρυφά» παιχνίδια που θα ξαφνιάσουν και θα κρατούν σε ενδιαφέρον τους κατασκηνωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου