Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Σύνοψη αποτελεσμάτων Εσπερίδας.

Εισήγηση
«Προετοιμασία της κατασκήνωσης: χώρος, πνευματική – παιδαγωγική – οργανωτική προετοιμασία στελεχών, προετοιμασία κατασκηνωτών και γονέων, τρόποι – χρόνος – διάρκεια προετοιμασίας»


Αγαπητά αδέλφια,

καλωσορίσατε στην ακριτική Φλώρινα, για ακόμη ένα κατασκηνωτικό συνέδριο. Αυτό ακριβώς μας ενώνει. Άγνωστοι μεταξύ μας, πολύ διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο, κι όμως ταιριάζουμε σ’ αυτό: στην αγάπη μας για την κατασκήνωση, αυτή την καλή τρέλα που εν μέσω καλοκαιριού αφήνουμε τις διακοπές και την ξεκούραση μας για να κοπιάσουμε εθελοντικά και αφιλοκερδώς δίπλα στα μικρότερα αδέλφια μας. Πολλοί μάς θεωρούν παλαβούς για την απόφαση μας αυτή και το θεωρούν ανόητο τον ανάργυρο αυτό μόχθο μας. Μόνο εμείς όμως γνωρίζουμε πόσο τέλεια είναι και ότι κερδίζουμε πολλά περισσότερα από αυτά που οι άλλοι μπορούν να δουν. Μόνο εμείς ξέρουμε ότι βοηθάμε στην κατασκήνωση βοηθώντας πρώτα τον εαυτό μας, ευχαριστώντας την συγχρόνως για τις αξέχαστες εμπειρίες, τις δυνατές φιλίες και την πνευματική καλλιέργεια που τόσα χρόνια μάς χαρίζει.
Φέτος επιλέξαμε ένα σημαντικό θέμα που όλους μας πιστεύω απασχολεί και όλοι λίγο πολύ υστερούμε, «η προετοιμασία της κατασκήνωσης». Είναι γνωστό ότι    προετοιμάζουμε την κατασκήνωση πραγματικά την τελευταία στιγμή. «Εε πάτερ, πάλι τελευταία στιγμή μας κάλεσες, τίποτα δεν προλαβαίνουμε να ετοιμάσουμε» «Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια». Κάθε Ιούνη βρισκόμαστε μπροστά στο ίδιο πρόβλημα: δε μας φτάνουν οι μέρες για να είμαστε πανέτοιμοι στην κατασκήνωση. Οι ιδέες πολλές μα ο χρόνος ελάχιστος. Το αποτέλεσμα… ανεφάρμοστες ιδέες, τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε μέσα στις περιόδους, παιχνίδια και δράσεις της τελευταίας στιγμής και απίστευτη κούραση, γιατί πρέπει να ασχοληθούμε και με τους κατασκηνωτές και να ετοιμάσουμε αυτά που έπρεπε να ήταν έτοιμα από πριν.
Είναι γεγονός επίσης ότι το έργο πολύ και οι εργάτες λίγοι. Όλοι μας έχουμε ένα σωρό υποχρεώσεις και βεβαρυμμένο πρόγραμμα. Πού να βρούμε λίγο χρόνο για την κατασκήνωση που πολλές φορές φαντάζει μακρινό γεγονός! Εξάλλου το έχουμε ξανακάνει και ξέρουμε ότι στο τέλος όλα θα γίνουν. Στην πραγματικότητα όμως μ’ αυτό τον τρόπο συμβιβαζόμαστε  με τη μετριότητα, δεν κυνηγάμε το κάτι παραπάνω, «αυτή τη σπίθα για να ανάψει η φωτιά της κατασκήνωσης, το τσαφ για να περάσουμε όλοι καλύτερα» όπως πολύ απλά αλλά σοφά έλεγε ένας ομαδάρχης της κατασκήνωσής μας. Έτσι βλέπουμε κατασκηνωτές που βαριούνται, ελεύθερο χρόνο μεγάλης διάρκειας και στελέχη είτε που τρέχουν πανικόβλητα να καλύψουν τα κενά είτε που παραιτήθηκαν της προσπάθειας και ψάχνουν ένα ήσυχο μέρος για κουβεντούλα…
Η σημερινή λοιπόν εσπερίδα είναι μία αφορμή να προβληματιστούμε πάνω σ’ αυτό το θέμα αλλά και ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες και προτάσεις και να πάρουμε αποφάσεις για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προετοιμασία των επόμενων κατασκηνωτικών περιόδων. Πρέπει να βρούμε τα λάθη μας, πού υστερούμε αλλά και πού υπερτερούμε για να κάνουμε μια νέα αρχή. Ήδη τώρα, αυτή τη στιγμή, προετοιμαζόμαστε εμείς εδώ ως στελέχη για το ερχόμενο καλοκαίρι. Η συνάντησή μας αυτή είναι μέρος της προετοιμασίας της κατασκήνωσης που θα συζητήσουμε και παρακάτω.
Για να μπούμε λίγο στο θέμα πρέπει πρώτα να αναλογιστούμε τι είναι αυτό που λέμε κατασκήνωση. Τι είναι κατασκήνωση; Είναι ένα μέρος του ποιμαντικού έργου της Εκκλησίας. Είναι, ακόμη, μια μικρογραφία της κοινωνίας. Σκοπός της είναι να βιώσουν εμπειρικά κατασκηνωτές και στελέχη τις αλήθειες της πίστης, την κοινωνία των προσώπων, συμμετέχοντας στην ομαδική ζωή να κοινωνικοποιηθούν, να καλλιεργήσουν τον εαυτό τους, να ασκηθούν με τη συμβίωση, να ψυχαγωγηθούν, να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να αποφορτιστούν από τις καθημερινές ευκολίες τις πόλης.
Αν ο καθένας από εμάς σκεφτεί πόσο πολύπλοκο, κοπιαστικό και πολυδιάστατο είναι αυτό το έργο, θα τρομάξει. Σκεφτείτε ότι έχετε να αναλάβετε μία κατασκηνωτική περίοδο, πόσα πράγματα πρέπει να οργανώσετε και να ετοιμάσετε;
Πρώτον και κύριο είναι ο χώρος όπου θα λάβει μέρος η κατασκήνωση. Πρέπει ο τόπος αυτός να έχει νομική κάλυψη και πλέον να πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Πρέπει να έχει χώρο για αρκετά άτομα και να είναι εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα για να φιλοξενήσει ικανό αριθμό ατόμων: από την κουζίνα, τις σκηνές και τις τουαλέτες μέχρι την παιδική χαρά, τα γήπεδα και τα υλικά για τα παιχνίδια και τη δημιουργική απασχόληση.
Δεύτερον είναι ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί η κατασκήνωση. Ποια ημερομηνία και πόσες μέρες πρέπει να διαρκέσει η κάθε περίοδος ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών. Εδώ πρέπει να συνυπολογίσουμε πότε είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για τους κατασκηνωτές και τους γονείς τους αλλά και πότε είναι διατεθειμένα τα στελέχη να συμμετέχουν στην κατασκήνωση. Ξέρουμε επίσης ότι πρέπει μέσα σε 2,5 μήνες να χωρέσουν οι περίοδοι και των κοριτσιών και των αγοριών αλλά και πιθανώς και κάποιων άλλων κατασκηνώσεων που φιλοξενούνται.
Τρίτον και πολύ σημαντικό είναι η εξεύρεση στελεχών και η προετοιμασία τους. Ποιος θα είναι αρχηγός, υπαρχηγός; Ποιοι θα μπουν επιτελείο και ομαδάρχες; Πού θα βρούμε μαγείρους, γιατρό; Έχουμε στελέχη για βοηθούς ομαδαρχών; Πρέπει να βρεθεί χρόνος για συνάντηση όλων αυτών, προετοιμασία ιδιαίτερα των ομαδαρχών και του επιτελείου που θα έχουν άμεση επαφή με τους κατασκηνωτές, την οργάνωση και το συντονισμό τους.
Παράλληλα πρέπει να σκεφτούμε το όνομα της κατασκήνωσης, τα ονόματα των σκηνών αλλά και τα μαθήματα που θα πρέπει να σχετίζονται με αυτό. Σημαντικό είναι ακόμη και το ημερήσιο πρόγραμμα καθώς και τα ομαδικά παιχνίδια, δράσεις ή project που θα λάβουν χώρα στην κατασκήνωση.
Τέλος δεν είναι καθόλου ασήμαντο η έγκαιρη ενημέρωση των κατασκηνωτών. Θα πρέπει με κάποιο ενημερωτικό φυλλάδιο, αφίσα ή κάποια συνάντηση ή ακόμα καλύτερα μέσω του κατηχητικού τα παιδιά να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν για την κατασκήνωση. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει η σωστή ενημέρωση των παιδιών αλλά και των γονέων για το κλίμα της εκκλησιαστικής κατασκήνωσης, αφού όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με συμπεριφορές και απαιτήσεις που δε συνάδουν με το φρόνημα της κατασκήνωσης.
Τρομάξατε καθόλου με όλα αυτά;;;; Κι όμως κάθε χρόνο όλα αυτά πραγματοποιούνται.
Θυμηθείτε τι είπαμε ότι είναι η κατασκήνωση… Έργο της Εκκλησίας δηλαδή καταρχήν του Θεού και έπειτα των ανθρώπων που την αποτελούμε. Η προσπάθεια είναι των ανθρώπων και το αποτέλεσμα του Θεού. Το βασικότερο στοιχείο σε όλη αυτή την κοπιαστική προσπάθεια είναι και πρέπει να είναι η συνεργασία. Όλοι εμείς που μαζευτήκαμε εδώ σήμερα πρέπει να εργαστούμε μαζί – να συνεργαστούμε, γιατί χωρίς αυτό, το αποτέλεσμα αν όχι κανένα θα είναι πολύ μικρό. Δεν γίνεται όλα αυτά που χρειάζεται μια κατασκήνωση να τα προετοιμάσει και να τα πραγματοποιήσει ένας άνθρωπος μόνος του, όσο ικανός κι αν είναι. Είναι αναγκαία η συμβολή όλων για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία το έργο που λέγεται κατασκήνωση.
Καλώς ή κακώς όμως η συνεργασία και μάλιστα τόσων πολλών ανθρώπων είναι πολύ δύσκολο πράγμα. Καταρχήν θέλει αγάπη, καλή διάθεση, ενθουσιασμό αλλά και καλλιέργεια, μα προπάντων ταπείνωση. Χωρίς ταπείνωση δεν μπορούμε να συνεργαστούμε, δεν μπορούμε καν να ακούσουμε και να δεχτούμε την άποψη του άλλου. Η συνεργασία πάει κόντρα στον εγωισμό μας. «Πώς θα δεχτώ να πραγματοποιηθεί η ιδέα του άλλου και όχι η δική μου», «Καλά δε βλέπουν ότι αυτό που λέω εγώ είναι πιο σωστό, ότι είναι καλύτερο», «Εγώ έτσι έχω μάθει, δεν μπορώ κι ούτε θέλω να το αλλάξω», «Καλά τώρα γιατί με βάζει βοηθό ο αρχηγός, αφού μπορώ να γίνω ομαδάρχης, χώρια που θα προτιμούσα στο επιτελείο για να λουφάρω και λίγο». Πρέπει λοιπόν πρώτα να ταπεινωθούμε, να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε παντογνώστες, να βάλουμε καλό λογισμό για να ακούσουμε την άποψη και την πρόταση του άλλου και εν τέλει να συνεργαστούμε.
Η προετοιμασία της κατασκήνωσης λοιπόν θα αρχίσει με πρώτον τον Επίσκοπο ο οποίος εμπνέει, επιβλέπει συντονίζει και οργανώνει όλα τα στελέχη της κατασκήνωσης με τους υπεύθυνους νεότητας, τους κατηχητές, τους ιερείς και τους υπόλοιπους ανθρώπους της μητρόπολης. Είναι αυτός που θα μεριμνήσει για το χώρο και τον εξοπλισμό του.
Από κει και πέρα χρειάζεται προετοιμασία των στελεχών σε τρία επίπεδα: πνευματική, παιδαγωγική και οργανωτική προετοιμασία, για τα οποία θα συζητήσουμε και στις ομάδες εργασίας.
Είναι απαραίτητη για το απαιτητικό αυτό έργο της κατασκήνωσης η πνευματική προετοιμασία του στελέχους. Δεν είναι άλλη από τη ζωή της Εκκλησίας όλο το χρόνο. Η μετάνοια, η εξομολόγηση, η προσευχή, ο εκκλησιασμός, το κατηχητικό, η θεία κοινωνία και γενικότερα η συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας και στη ζωή της ενορίας. Αν και δε γίνεται αντιληπτή η άμεση σχέση αυτών με την προετοιμασία της κατασκήνωσης, ωστόσο είναι τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που θα μας κάνουν όντως πνευματικούς και χαριτωμένους ανθρώπους, για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε, να κοινωνήσουμε και όχι μόνο να επικοινωνήσουμε και να προσεγγίσουμε με απλότητα και ευαισθησία τις παιδικές ψυχές.
Επίσης αναγκαία είναι και η παιδαγωγική προετοιμασία του στελέχους, αφού το κύριο αντικείμενο ενασχόλησης είναι το παιδί και ο έφηβος. Είναι αναγκαίο να ενημερωθούμε και να μάθουμε ως στελέχη - γιατί οι περισσότεροι είμαστε φοιτητές -για τις ιδιαιτερότητες, την ψυχολογία και τα χαρακτηριστικά κάθε ηλικίας. Πρέπει να μάθουμε μέσω σεμιναρίων και άλλων δράσεων παιδαγωγικούς τρόπους προσέγγισης του παιδιού, δραστηριότητες κατάλληλες για την κάθε ηλικία αλλά και θέματα που άπτονται της παιδαγωγικής όπως τα εσωτερικά και εξωτερικά κίνητρα, την επιβράβευση, ποινές και τιμωρίες, διάλογος και επικοινωνία, παιδαγωγικό συμβόλαιο, στυλ διαπαιδαγώγησης κ.τ.λ.
Η οργανωτική προετοιμασία επιπλέον είναι εξίσου απαραίτητη για την ομαλή διεξαγωγή της κατασκηνωτικής περιόδου. Όλοι μεταξύ μας είμαστε διαφορετικοί με διαφορετικά χαρίσματα και ιδιαιτερότητες ο καθένας, δόξα τω Θεώ, γιατί αλλιώς ο κόσμος θα ήταν βαρετός με πανομοιότυπους  ανθρώπους. Δεν κάνουμε όλοι για όλες τις δουλειές. Ο καθένας είναι καλός στον τομέα του κι ο ένας συμπληρώνει τον άλλο για να βγει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Έτσι κι εδώ χρειάζεται υπακοή και σεβασμός στον αρχηγό ο οποίος θα επιλέξει τους ρόλους για κάθε στέλεχος. Αυτός ο συντονισμός είναι απαραίτητος, ώστε  η δουλειά να μοιραστεί αλλά και να μην μπλέκεται ο ένας στα πόδια του άλλου.
Οι τρόποι τώρα προετοιμασίας όλων αυτών των παραγόντων είναι πολλοί αλλά όλο και νέοι πέφτουν στο τραπέζι. Εξάλλου γι’ αυτό γίνεται και η σημερινή εσπερίδα.
Οι κατασκηνωτές με τους γονείς τους προετοιμάζονται όλο το χρόνο για την κατασκήνωση στο κατηχητικό και τη ζωή της ενορίας. Μπορούν επίσης να γίνουν δράσεις, ενημερώσεις και επισκέψεις στην κατασκήνωση για το σκοπό αυτό. Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει και η μετακατασκηνωτική τόσο για την αξιολόγηση της προηγούμενης περιόδου όσο και για την προετοιμασία της επόμενης.
Συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες, επιμορφώσεις είναι μερικές ιδέες για την προετοιμασία των στελεχών. Επίσης ξεχωριστή περίοδο είτε καλοκαιρινή είτε χειμερινή για τα στελέχη λειτουργεί θετικά, αφού για να είσαι καλό στέλεχος πρέπει να είσαι καλός κατασκηνωτής. Διάφορες δράσεις στο χώρο της κατασκήνωσης αλλά και εκδρομές κρατούν σε εγρήγορση και επαφή τα στελέχη. Κατηχητικά και εβδομαδιαίες συνάξεις όπως και κατασκηνωτικά blog και site μας κρατούν σε επαφή όλο το χρόνο.
Ελπίζω λοιπόν φέτος να σπάσουμε την παράδοση της τελευταίας στιγμής και να συναντηθούμε όχι τον Ιούνιο αλλά την περίοδο μετά το Πάσχα ή και νωρίτερα για να προετοιμαστούμε για τον κοινό σκοπό που λέγεται κατασκήνωση. Ελπίζω ακόμη να συνεργαστούμε όλοι αρμονικά ώστε να έχουμε ξέγνοιαστες κατασκηνωτικές στιγμές.

Σας ευχαριστώ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου